Odpověď Hnutí Přísaha

Za odpověď děkujeme panu Jiřímu Hynkovi, prezidentu Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky, který kandiduje v Praze.

Hnutí Přísaha jednoznačně podporuje uzákonění principu „můj dům – můj hrad“.

Agresor, který uprostřed noci násilím vnikne do cizího domu či bytu není náhodný kolemjdoucí, který se přišel zeptat na cestu na nádraží. V březnu letošního roku majitel domku na Plzeňsku zastřelil v sebeobraně ve svém domě lupiče, kterým byl již dříve odsouzený vrah. Muž, který ve svém domě střelbou bránil nejen svůj život, ale i život své manželky, od té doby čelí obrovskému psychickému tlaku. Stále je podezřelým, který může za tuto střelbu jít do vězení. Kdyby tomu bylo na Slovensku či v Itálii, kde je princip „můj dům-můj hrad“ uzákoněn, incident by byl již dávno uzavřen ve prospěch toho, kdo se bránil. Právo občana bránit život svůj i život někoho jiného i se zbraní bylo u nás nedávno povýšeno na právo ústavní. Nyní je potřeba ho promítnout i do dalších zákonů.

Nesmíme chránit kriminálníky, ale jejich oběti. Uzákoněním principu „můj dům, můj hrad“ napadení dostanou ochranu a lumpové srozumitelnou výstrahu.